CASES – Wervelkolom

Case 3
Ostheoarthritis van de intergewrichten L4 L5, L5 S1.

Fig. 1 Toont de plaats van de recessus articularis (rec. art.) in de interlaminaire ruimte (iln). Localizatie van het interfacettair gewricht ten opzichte van de processus spinosi. Vergelijk met de echografie op de articulaire verbindingslijn (fig. 2) Vergelijk met fig. 3 waar het beeld getoond wordt zoals aangetroffen bij operatieve visualizatie van het laminaire gebied L4,L5,S1.

Fig. 2 Echografie van de processus articularis inferior van de vierde (L4) en de vijfde (L5) lumbale wervel met de tussenliggende recessus articularis in de zg. interlaminar notch (iln) Echografie ter hoogte van en in het sagittale vlak op de interarticulaire verbindingslijn L4 L5 S1. Lineaire scanner 5Mhz,40 db. De punctienaald wordt ingebracht thv de iln waarbij men het kapsel van de recessus articularis perforeert.

Fig. 3 Beeld van processus articularis inferior,processus mammilaris,naald in de recessus articularis. De processus spinosus L4 werd naar lateraal omgeklapt. Status operationis naar aanleiding van interventie op discus L4 L5.

Surgery and copyright L. Suda orth surgeon.